Tuesday, November 23, 2010

Science is great... art is required

... όπως είπα, η επαφή με την τέχνη και ακόμα περισσότερο με την σύγχρονη τέχνη είναι εκτός από επιθυμητή, αναγκαία.
Όχι ότι η επιστήμη είναι τόσο διαδεδομένη. Υπάρχει ακόμα μεγάλο ποσοστό πιθανότητας εκεί που μιλάς με κάποιον να σου φανεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να έχεις την εντύπωση ότι υπάρχει μια συμφωνία, κάποιες παραδοχές με τους γύρω σου για το πώς πάνω κάτω λειτουργεί ο κόσμος, που τελικά να μην ισχύει.
Δεν υπάρχει γενικά η επιστήμη γύρω μας, δεν το νιώθω έντονα στις συζητήσεις αλλά ακόμα χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει τέχνη σχεδόν πουθενά. Δεν έχει πιθανόν πρακτική αξία για κάποιους ή ίσως είναι δύσκολο να ασχοληθούν ή δεν είχαν την ευκαιρία.
Στην modern tate έχει μια ενδιαφέρουσα έκθεση αυτή την περίοδο. Όποιος τυχερός βρεθεί από εκεί μπορεί να την επισκεφτεί.

Οι φωτογραφίες δεν είναι τυχαίες. Είναι από τον ίδιο καλλιτέχνη και η τελευταία είναι από την τρέχουσα έκθεση του στην modern tate.

Thursday, November 04, 2010

Googling is not always the solution

...Λέγοντας ότι είμαι ευχαριστημένος από το kindle μου με ρώτησε, με φιλικά ειρωνικό ύφος, τι διαβάζω. Του λέω ότι μόλις άρχισα την Πάπισσα Ιωάννα από τον Ε. Ροΐδη και το πρώτο σχόλιο του είναι: "α, από αυτά που διαβάζαμε στο σχολείο?".

Του απαντάω ότι ο Ροΐδης είναι από τους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς και ότι το βιβλίο θεωρείται από τα καλύτερα δείγματα της Ελληνικής λογοτεχνίας...

Με ένα μάλλον αποστασιοποιημένο ύφος πετάει το ακόλουθο σχόλιο : "α, είναι εκείνο που μια γυναίκα κάνει ότι είναι άντρας και γίνεται Πάπας και μετά μένει έγκυος?"!!!

Ο τρίτος της παρέας με έκπληξη τον ρωτάει: "που τα ξέρεις αυτά εσύ?"
για να πάρει την απάντηση: "παλιά, δημοτικό γυμνάσιο, διάβαζα βιβλία"

Οκ, δεν λέω, μπορεί και να είναι και έτσι.... NOT

όση ώρα μιλούσαμε ήταν μπροστά από ένα pc και όταν είπε
"α, είναι εκείνο που μια γυναίκα γίνεται Πάπας και ειναι και έγκυος?" θυμίζει την πρώτη παράγραφο της wikipedia για το εν λόγο βιβλίο "...την άνοδό της στην ιεραρχία που την οδήγησε τελικά στο παπικό αξίωμα, ..., την εγκυμοσύνη και τέλος την αποβολή και τον θάνατό της."

και σε μια ηλικία δημοτικό γυμνάσιο δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο θα μπορούσε να παρακολουθήσει το κείμενο... να πως αρχίζει το βιβλίο:

«Il y a bien de la difference entre
rire de la religion, et rire de ceux
qui la profanent par leurs opinions
extavagantes.»
(Pascal, lettre XI).

Από του μέσου άρχονται πάντοτε οι επικοί ποιηταί. Το αυτό πράττουσι και οι μυθιστοριογράφοι, όσοι υπέρ των δεκατόμων αυτών διηγήσεων διεκδικούσι τον τίτλον πεζής εποποιίας. Έπειτα ο ήρως, όταν εύρη ευκαιρίαν, εντός σπηλαίου ή ανακτόρου, επί ευώδους χλόης ή μαλακής κλίνης διηγείται τα προηγούμενα τη ερωμένη, Επεί ευνής και φιλότητος εξ έρον έντο...

don't just google it people... it is not enough and you win nothing.

Kindle

I really like my Kindle


a cool tool to make books for kindle out of pdf or word documents is mobipocket (freeware)