Sunday, March 27, 2011

Leonardo Da Vinci | Εφευρέτης & Επιστήμονας












Ακόμα μια ενδιαφέρουσα έκθεση στην Θεσσαλονίκη, μετά από αυτή του Toulouse-Lautrec (τελευταία μέρα σήμερα) στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, είναι του Leonardο Da Vinci που βρίσκετε στον Μύλο και θα είναι εκεί μέχρι και της 5 Ιουνίου. Η έκθεση έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα σε πόλεις όπως η Βοστόνη, η Σεούλ, η Πρετόρια, η Ταϊπέι και η Σιγκαπούρη, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.


Η έκθεση είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και οι μακέτες την κάνουν ακόμα ποιο προσιτή ενώ με τα 8€ του εισιτηρίου, εκτός από την 50% έκπτωση στο καφέ του Μύλου, οι ειδικοί τέχνης σε ξεναγούν στους χώρους της έκθεσης. 

Ποτέ δεν είχα σαν σημείο αναφοράς τον Leonardo καθώς δεν ήταν ούτε ακριβώς ζωγράφος ούτε μόνο αρχιτέκτονας ούτε γλύπτης. Παρόλα αυτά μπορώ να πω ότι βλέποντας την mona lisa από "κοντά" στο Λούβρο, μπόρεσα να τον εκτιμήσω διαφορετικά. 

Η έκθεση έχει ενδιαφέρον και μερικά από τα εκθέματα είναι εντυπωσιακά, ενώ όπως είπε και ένας φίλος, κάποια άλλα είναι μάλλον αποτυχημένες προσπάθειες. Αλλά και πάλι, για τα στάνταρ της εποχής του ήταν σίγουρα μοναδικά.

Βλέποντας τον "Άνθρωπο του Βιτρούβιου" στην αρχή της ξενάγησης θυμήθηκα ένα ενδιαφέρον βίντεο στο TED talks που γινόταν μια υπόθεση ότι το πρόσωπο ανήκει στον ίδιο τον καλλιτέχνη. "Is this the face of Leonardo Da Vinci? Siegfried Woldhek's discovery". Όταν το ανέφερα στην "ξεναγό" μου είπε να μην ακούω τέτοιες ιστορίες και ότι κανείς δεν ξέρει τίποτα για σίγουρα. Πιθανόν να ισχύει πιθανόν και όχι, άλλωστε δεν έχει και καμιά ιδιαίτερη σημασία αλλά το βιντεάκι είναι ενδιαφέρον. 


Αν έχετε χρόνο περάστε καμιά βόλτα ιδανικά σε ώρες που δεν θα έχει πολύ κόσμο

No comments: