Wednesday, February 02, 2011

Google Art Project

Όσο περίεργο και αν είναι δεν έχω πάει ποτέ στο Άμστερνταμ και κατ' επέκταση δεν έχω πάει και στο μουσείο Van Gogh. Μια επίσκεψη όμως στο Google Art Project μου το υπενθύμισε. Την 01/02/2011 η Google έκανε τα αποκαλυπτήρια του Art Project. Το νέο αυτό project, γίνεται σε συνεργασία με φημισμένα μουσεία τέχνης και δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να δει περισσότερα από χίλια έργα στο διαδίκτυο σε εξαιρετική λεπτομέρεια, ενώ ο χρήστης μπορεί να κάνει και περιήγηση στα μουσεία σαν να είναι στο Street View.

Η Google λέει: "Εξερευνήστε μουσεία από όλο τον κόσμο, ανακαλύψτε και προβάλετε εκατοντάδες έργα τέχνης σε απίστευτα επίπεδα ζουμ, και δημιουργήσετε και μοιραστείτε τη δική σας συλλογή από αριστουργήματα."Το εύρος των έργων τέχνης είναι τεράστιο και περιλαμβάνει έργα από τη Γέννηση της Αφροδίτης του Botticelli έως και το No Woman, No Cry του Chris Ofili.

Αν έχεις ασχοληθεί έστω και λίγο με τέχνη, θα γνωρίζεις ότι η εμπειρία του να βλέπεις κάτι σε ένα βιβλίο ή σε μία οθόνη δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό έργο τέχνης.

Θα δει ένα έργο του Andreas Gursky ένας κλασικός ο μαλάκας και θα πει, "έ τι μαλακία είναι αυτή... δεν θα το έβαζα σπίτι μου ποτέ." Φυσικά, δεν ξέρει ότι το σπίτι του δεν χωράει τα περισσότερα από τα έργα του που μπορούν να φτάσουν τα 5 μέτρα όπως φυσικά δεν ξέρει και ότι πιθανόν κοιτάει την ακριβότερη φωτογραφία στον κόσμο (2,4 εκατομμύρια δολάρια) εκείνη την στιγμή.

Πάντως για ένα απλό δείγμα παραθέτω τις παρακάτω φωτογραφίες από το No Woman, No Cry του Chris Ofili. Στην πρώτη φωτογραφία είναι το τι βλέπεις σε ένα βιβλίο ή την οθόνη του pc σου και στις υπόλοιπες, πλησιάζουμε εικονικά τον πίνακα για να δούμε λεπτομέρειες.... και ουαου:






Για ένα video demo εδώ

Museums:
Alte Nationalgalerie - Staatliche Museen zu Berlin, Berlin - Germany
Freer Gallery of Art, Smithsonian, Washington DC - USA
The Frick Collection, NYC - USA
Gemäldegalerie - Staatliche Museen zu Berlin, Berlin - Germany
The Metropolitan Museum of Art, NYC - USA
MoMA, The Museum of Modern Art, NYC - USA
Museo Reina Sofia, Madrid - Spain
Museo Thyssen - Bornemisza, Madrid - Spain
Museum Kampa, Prague - Czech Republic
National Gallery, London - UK
Palace of Versailles - France
Rijksmuseum, Amsterdam - The Netherlands
The State Hermitage Museum, St Petersburg - Russia
State Tretyakov Gallery, Moscow - Russia
Tate Britain, London - UK
Uffizi Gallery, Florence - Italy
Van Gogh Museum, Amsterdam - The Netherlands

The Art Project in numbers:
11 Cities, 9 Countries
17 Museums
17 ‘gigapixel’ pictures
385 gallery rooms
486 artists
1061 high res artwork images
More than 6,000 Street View ‘panoramas’
Gigapixel Artworks for each museum

No comments: